Autor Wątek: routing pomoc  (Przeczytany 19679 razy)

rzeznik997

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
routing pomoc
« dnia: Stycznia 10, 2016, 13:08:55 »
Witam, korzystam w projekcie z yml i nie mogę sobie poradzić z routingiem.
Chce aby moja strona odpalała się po wpisaniu w przeglądarkę np http://..../strona

W routing.yml prefix: strona, ale co dalej?

Zapewne trzeba wyedytować plik routing.yml w projekcie, tylko jak?

testtest_homepage:
    path:     /
    defaults: { _controller: testtestBundle:Default:index }

 Co muszę jeszcze zmienić w projekcie aby działało?

Michał Pipa

  • Administratorzy
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 174
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 10, 2016, 21:18:16 »
Jeżeli importujesz ten plik z prefiksem, to powinno być w porządku. Uruchom konsolę z poleceniem debug:router żeby zobaczyć jak wygląda routing w twojej aplikacji.

rzeznik997

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 10, 2016, 21:46:07 »
no właśnie nie działa,

zainstalowałem symfony i chce Hello Word np wyświetlić wpisując adres/strona zamiast samego adresu
w app/config/routing.yml zmieniłem prefix na "/strona"

Michał Pipa

  • Administratorzy
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 174
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 10, 2016, 22:54:02 »
Już napisałeś że coś nie działa. Mogę tylko powtórzyć, że żeby debugować routing musisz uruchomić polecenie debug:router.

rzeznik997

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 10, 2016, 23:03:40 »


wyskakuje:
maciej_test_homepage       ANY      ANY      ANY    /pt/ 

nazwa bundla: maciejTestBundle
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2016, 23:10:33 wysłana przez rzeznik997 »

Valantir

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 11, 2016, 08:00:38 »
No to routing będzie dostępny po odpaleniu adresu "/pt/" - jeśli chcesz inaczej, to zmień to pt na "/strona" i po problemie

Michał Pipa

  • Administratorzy
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 174
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 11, 2016, 09:24:13 »
wyskakuje:
maciej_test_homepage       ANY      ANY      ANY    /pt/

Wygląda na to, że twój prefiks to pt. Czy pod adresem /app_dev.php/pt/ widzisz to, co chciałeś uzyskać?

rzeznik997

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 11, 2016, 10:22:58 »
a no działa teraz..tylko jak pozbyć się tego app_dev.php teraz

Valantir

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 12, 2016, 19:37:59 »
Usuń go z adresu :D

app_dev.php odpala system w środowisku developerskim, bez tego w url'u odpali środowisko produkcyjne :)

Michał Pipa

  • Administratorzy
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 174
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 12, 2016, 20:02:19 »
I poczytaj lepiej o Symfony, bo bez podstaw będzie ciężko coś stworzyć.

rzeznik997

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 13, 2016, 10:06:20 »
Usuń go z adresu :D

app_dev.php odpala system w środowisku developerskim, bez tego w url'u odpali środowisko produkcyjne :)

po usunięciu mam Not Found

Michał Pipa

  • Administratorzy
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 174
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 13, 2016, 11:55:38 »
po usunięciu mam Not Found

Wyczyść cache. Środowisko produkcyjne samo nie odświeża cache.

rzeznik997

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 13, 2016, 16:52:10 »
Próbowałem, mam błąd dostępu.  :-\

Valantir

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 13, 2016, 18:38:32 »
A jak usuwałeś cache?

Michał Pipa

  • Administratorzy
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 174
    • Zobacz profil
Odp: routing pomoc
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 13, 2016, 21:09:12 »