Autor Wątek: Symfony 4 problem z bazą danych ?  (Przeczytany 154 razy)

vision

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Symfony 4 problem z bazą danych ?
« dnia: Listopad 30, 2018, 20:39:37 »
Witam. Stworzyłem bazę danych i ją skonfigurowałem  wg. tutoriala Symfony jednak w PhpStorm przy nazwie bazy danych mam taki pytajnik .Czy ktoś wie jak to usunąć?

Valantir

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
    • Zobacz profil
Odp: Symfony 4 problem z bazą danych ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 30, 2018, 21:14:59 »
Jaki pytajnik? Jak to wygląda? Co Ci się wyświetla gdy najedziesz na ten pytajnik?

vision

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Symfony 4 problem z bazą danych ?
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 01, 2018, 00:33:17 »
coś takiego :


dodam jeszcze ,że sama baza waży 0 bajtów(a tak nie powinno być)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2018, 20:07:54 wysłana przez vision »

Valantir

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
    • Zobacz profil
Odp: Symfony 4 problem z bazą danych ?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 04, 2018, 21:47:21 »
A dlaczego Ty w katalogu var trzymasz klasę UserAccount? Skąd wziąłeś ten tutorial? Czy parametry do połączenia z bazą wklepałeś do pliku .env?

vision

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Symfony 4 problem z bazą danych ?
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 05, 2018, 16:19:48 »
Korzystałem z tego :https://symfony.com/doc/current/doctrine.html
Widać tam ,że bazę danych trzeba mieć w pliku var.
Tak plik .env skonfigurowany wg tutoriala.
Pamietam ,że w PhpStormie udało mi się to naprawić,ale niestety nie pamietam jak?(coś doinstalowywałem jakiś plugin czy coś w tym stylu).
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2018, 16:22:15 wysłana przez vision »

Valantir

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
    • Zobacz profil
Odp: Symfony 4 problem z bazą danych ?
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 07, 2018, 13:04:02 »
Ty mówisz o sqlite?
Ten znaczek mówi tyle, że PhpStorm nie rozpoznaje typu pliku. Dodaj do niego ".php" i powinno być po sprawie.

vision

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Symfony 4 problem z bazą danych ?
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 07, 2018, 13:09:31 »
tak o sqlite mówie,bo chce tą baze wrzuć do programu SQlitestudio,aby ją sobie tam obrabiac i dodawac pola itp.
jak mam dodac ".php" do PHPstorma?
a baza danych powinna być z rozszerzeniem "*.db"?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2018, 13:42:31 wysłana przez vision »

Valantir

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
    • Zobacz profil
Odp: Symfony 4 problem z bazą danych ?
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 16, 2018, 11:34:45 »
Jeśli generowałeś to za pomocą symfony to zostaw tak jak jest...

vision

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Symfony 4 problem z bazą danych ?
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 17, 2018, 17:15:23 »
Dobra naprawiłem to wszystko działa.